Mleko kokosowe jest dużo zdrowszym substytutem normalnego mleka krowiego. Można takie mleko kupić w puszce w sklepie, ale moim zdaniem lepiej samemu zrobić wykorzystując do tego miąższ lub zwyczajne wiórki kokosowe. Takie mleko przygotowane przez nas jest dużo zdrowsze od tego kupnego.

Mleko kokosowe – zastosowanie

Mleczko kokosowe stosuje się zazwyczaj w kuchni azjatyckiej, ale można je także wykorzystać jako baza właśnie do koktajli lub sosów czy nawet wykorzystać jako śmietanka do kawy. Ma także zastosowanie kosmetyczne, idealnie nadaje się do nawilżania skóry, dlatego często można znaleźć balsamy do skóry z mleka kokosowego lub maseczki do twarzy.
Mleko kokosowe ma także właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne.

Jak zrobić mleczko kokosowe?

Przepis na mleko kokosowe nie jest trudny i każdy bez problemu może zrobić je w domu.
Składniki

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych lub miąższu z kokosa
  • szklanka gorącej wody(ale nie wrzącej)

Wrzucamy do miksera wiórki kokosowe oraz zalewamy je wodą. Miksujemy na średnich obrotach przez kilka minut, następnie bierzemy kawałek materiału przez który będziemy mogli przesączyć nasze mleko. Odcedzamy je i wlewamy do butelki. Takie mleko może stać w lodówce około 3-4 dni, przed użyciem należy je wstrząsnąć.

Dzięki proporcji 1:2 uzyskujemy bardzo smaczne mleko, nie jest ani mdłe ani zbyt bardzo rozwodnione. Oczywiście jeśli ktoś lubi mniej tłuste mleko to można dodać więcej wody.

Miąższ kokosa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.