Kolejne bardzo zdrowe mleko roślinne, które można bez problemu przygotować w domowych warunkach. Mleko migdałowe jest bogate w białko, więc można je stosować jako substytut zwykłego mleka krowiego. Jest bogate także w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E oraz posiada sporo składników mineralnych. Osoby mające alergie na orzechy powinny uważać przy spożywaniu takiego mleka.

Aby przygotować takie zdrowie mleko migdałowe będziemy potrzebowali:

  • 1 szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody

Najpierw musimy pozbyć się łupinek z migdałów, więc zalewamy je wodą i odstawiamy na jakiś czas. Potem pozbywamy się z nich łupinek(lub skórek). Wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy do naszej masy wodę i miksujemy na jednolitą masę. Następnie odcedzamy przez ściereczkę/pieluchę nasz zmiksowany koktajl. Tak odcedzone mleko przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3 dni, przez użyciem należy wstrząsnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.