Nie wszyscy uwielbiają zajadać się arbuzem, chociażby z uwagi na fakt że soczysty arbuz potrafi dosłownie lać się po rękach. Dlatego z pomocą przychodzi blender i chwila wolnego czasu. Koktajl z arbuza jest idealny na upalne dni oraz perfekcyjnie gasi pragnienie co jest główną zaletą arbuza. Niska kaloryczność(wartość energetyczna arbuza to ok. 30kcal na 100g) oraz dosyć spora zawartość potasu to także jego atuty, więc idealnie także się nadaje jako koktajl dietetyczny. Do innych zalet arbuza należy zaliczyć także:

  • moczopędność (ze względu na ilość wody w owocu, głównie powinny go jeść osoby mające problemy z nerkami)
  • wspomaga leczenie chorób nowotworowych (źródło likopenu)
  • poprawia przemianę materii
  • powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych (arbuz jest znakomitym źródłem cytruliny)

Żeby przygotować nasz koktajl arbuzowy będzie potrzebowali:

  • arbuz(400g)
  • truskawki(300g)

Arbuza obierany ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki Takie kawałki najlepiej jest zmrozić z 1-2h w zamrażalniku, dzięki czemu nasz napój będziemy mogli od razu podać idealnie schłodzony. Jeśli zamiast schłodzenia arbuza wrzucimy kostki lodu to może się okazać, że nasz koktajl będzie zbyt wodnisty. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeśli nasz koktajl jest zbyt mało słodki można dorzucić łyżkę miodu. Ilość arbuza(400g) i ilość truskawek(300g) starcza na dwa takie spore koktajle w pokalach(jak na zdjęciu).

Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe Smoothie arbuzowo-truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.