Miksować czyli mieszać składniki można na wiele sposobów. Oto kilka najpopularniejszych:

nalewanie (pouring) – po prostu zwykłe nalewanie płynu na lód(lub bez) w szkle
mieszanie w szkle (building) – mieszanie w szkle za pomocą łyżki barowej oziębionych składników z lodem lub bez
bełtanie (muddling) – rozcieranie cukru w kostkach w szkle na mokro przy użyciu drewnianego lub innego tłuczka (muddler’a) i mieszanie go z pozostałymi składnikami – bardzo popularne przy tworzeniu Mojito
utrzepywanie (swizzling) – utrzepywanie składników z drobno kruszonym lodem przy użyciu krzyżowej mątewki-koziołka (swizzler’a) aż do silnego spienienia i zmrożenia drinka
mrożenie (freezing) – mieszanie ingrediencji z dużą iloœcią drobno kruszonego lodu, w shakerze lub w blenderze przy wysokich obrotach przez ok. 20 sekund
mieszanie (stirring/mixing) – intensywne mieszanie składników z drobno kruszonym lodem w szklanicy barmańskiej za pomocą łyżki barowej przez ok. 10 sekund
shakerowanie (shaking) – intensywne wstrząsanie składników z lodem w shakerze przez ok. 10-15 sekund
metoda kombinowana (dwufazowa) – po wymieszaniu składników cedzi się napój do szklanicy z lodem i miesza łyżką barową oraz ewentualnie szpryceruje
blenderowanie (blending) – mieszanie składników przy użyciu blendera elektrycznego z lodem lub bez
miksowanie wieloporcjowe – przygotowywanie napojów w dużych naczyniach dla większej liczby osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.