Syrop cukrowy to idealne rozwiązanie do tworzenia słodkich drinków, ze względu na to że nie zawsze zimnym drinku rozpuści nam się szybko cukier, a taki syrop dosyć szybko zmiesza się z innymi składnikami.

Syropu cukrowego nie warto kupować, chyba że jakąś specjalną mieszankę smakową. Jest bardzo prosty w przyrządzeniu i ma dosyć długi termin przydatności.

Syrop cukrowy przepis

Składniki:cukier

  • cukier(biały lub trzcinowy)
  • woda
  • łyżka soku z cytryny

Wyżej nie ma ilości cukru oraz wody ze względu na to, że proporcja obu tych składników wynoszą 1:1, czyli szklanka cukru na szklankę wody. Najpierw zagotowujemy wodę, a następnie wsypujemy cukier. Mieszamy aż się rozpuści i dodajemy łyżkę soku z cytryny.

Dla lepszego efektu drinków można dodać barwnika spożywczego. Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.